Interpol vydal zatykač na Kaddáfího syna Al-Sádího

29.09.2011 Celý región

LYON 29. septembra (WEBNOVINY) - Interpol vydal vo štvrtok zatykač na syna zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího Al-Sádího za zločiny, ktorých sa mal dopustiť ako prezident národnej futbalovej federácie.

O zatykač požiadal nový líbyjský režim, ktorý verí, že Sádí sa nachádza v Nigeri.

Zdôvodnil ho "údajnou spreneverou majetku zneužitím svojej moci a zastrašovaním so zbraňou v čase, keď viedol Líbyjskú futbalovú federáciu". Informoval o tom Interpol.

"Ako veliteľ vojenských jednotiek sa mal zúčastniť na represáliách proti civilným demonštrantom počas povstania v Líbyi, preto je na neho uvalený tiež zákaz cestovania a má zmrazený prístup k finančným zdrojom," dodala organizácia, ktorá prvý raz vyhovela žiadosti Dočasnej národnej rady.

Predchádzajúce zatykače na Muammara Kaddáfího, ďalšieho syna Sajfa al-Isláma a šéfa spravodajskej služby Abdalláha as-Sanúsího inicioval Medzinárodný trestný súd (ICC).


Al-Sádi trénoval v talianskych futbalových kluboch

Al-Sádí je tretí zo siedmich Kaddáfího synov. Ako 20-ročný trénoval v talianskych futbalových kluboch Juventus Turín a Lazio Rím. Kvalitatívne ani kondične však nemal na najvyššiu taliansku súťaž. Napriek tomu ho v roku 2003 z marketingových dôvodov kúpila Perugia.

Jeho prvý zápas vyvolal veľký záujem, ale v priebehu dvoch sezón sa na súťažný trávnik dostal iba raz. Zviditeľnil sa tiež suspendáciou za pozitívny test na nandrolón. V sezóne 2005/2006 si pripísal jeden štart v drese Udinese, keď odohral desať minút v poslednom dueli ročníka proti Cagliari.

Neskôr prestúpil do Sampdorie, kde neodohral ani jedno stretnutie. Na konte má 18 štartov za líbyjskú reprezentáciu, ktorej bol kapitánom, zaznamenal dva góly.
 

Vyberte región